Giv Instagram og Candy Crush en velfortjent pause og fordyb dig i stedet i en god gammeldaws bog. Her er tre forslag:
Vi morer os ihjel af Neil Postman
Den første bog på listen er efterhånden en gammel svend. Neil Postmans kritik af de moderne medier vakte en del postyr, da den udkom i 1985. Dengang var det særligt fjernsynets ødelæggende effekt på vores evne til nærvær og fordybelse, som Postman havde fokus på. Men selvom fjernsynet og flow-TV i traditionel forstand slet ikke har den samme gennemslagskraft længere, er det alligevel bemærkelsesværdigt, hvor relevante bogens pointer er i dag. For hvad sker der, når al information tager sig ud som underholdning?
Kunsten at leve kreativt af Rick Rubin
Hvad vil det sige at være kreativ? Den legendariske musikproducer Rick Rubin deler sine tanker om kreative processer og værdien af at skabe kunst for kunstens egen skyld. I en tid, hvor intet vi gør, har værdi, medmindre det bliver set af andre, falder Rubins dybsindige og nærmest poetiske betragtninger på et tørt sted. Rubins præsentation af “det kreative” svinger mellem det geniale og det banale. Men manden har jo ret.
Klara og solen af Kazuo Ishiguro
Hvordan ser verden ud fra en robots perspektiv? Klara og solen er en finurlig fortælling om robotten Klara, der gør sit bedste for at forstå sine omgivelser og menneskenes mærkværdige adfærd. Handlingen udfoldes omkring venskabet mellem Klara og en “rigtig” pige, og undervejs udforsker bogen, hvad der gør et menneske til et menneske. Et fint skønlitterært supplement til den aktuelle AI-hype.
Hov Morten, hvad med din egen bog?
Nå ja, okay så. Normalt er jeg ikke meget for den slags selvpromovering, men når du sådan spørger direkte, kan jeg da godt tilføje min egen bog Interfacedesign til listen. Den er netop udkommet i en ny opdateret udgave, der egner sig glimrende som sommerferielæsning (underviser du på en videregående uddannelse, kan du faktisk få den helt gratis fra forlaget).
Uanset hvad du vælger at læse, ønsker jeg dig en rigtig god sommerferie 🙂